3 sierpnia, 2021

E-nowiny

Najnowsze nowinki z kilku branż

Mocznik do pielęgnacji włosów i głowy

Aby zapewnić sobie odpowiedni stan włosów oraz skóry głowy, istotną sprawą jest zadbanie o zastosowanie odpowiednich metod pielęgnacji, a także właściwych preparatów ze składnikami charakteryzującymi się optymalnym działaniem.

Niezależnie od tego czy włosy są wysoko, średnio albo niskoporowate, silne czy też słabe albo normalne lub suche, w każdym przypadku istotną kwestią jest ich odpowiedni poziom nawilżenia. Istnieje wiele składników, które wspomagają nawilżanie włosów. Do ich grona zalicza się mocznik charakteryzujący się dobroczynnym działaniem.

Mocznik do pielęgnacji włosów i głowy

Najważniejsze właściwości i stosowanie mocznika

Mocznik to składnik, który jest powszechnie stosowany w różnorodnych kosmetykach produkowanych z myślą o pielęgnacji skóry, ale oprócz tego zapewnia wysoką skuteczność produktów do włosów. Jest to składnik o właściwościach higroskopijnych, czyli wiążących cząsteczki wody. To właśnie dzięki temu preparaty na bazie mocznika gwarantują doskonałe nawilżenie. Warto dodać, że mocznik zawarty w kosmetykach łagodzi stany zapalne, pielęgnuje skórę wrażliwą oraz posiada działanie zmiękczające, dzięki któremu wchłanianie składników odżywczych jest łatwiejsze i skuteczniejsze.

Na rynku dostępne są preparaty z mocznikiem o zróżnicowanym stężeniu. Jeśli zawartość mocznika jest mniejsza niż 10%, wówczas mamy do czynienia z silnie nawilżającym produktem, który dodatkowo działa antybakteryjnie i wpływa korzystnie na przetłuszczające się włosy. Jeżeli jednak stężenie mocznika przekracza poziom 10%, wówczas dany preparat działa złuszczająco, dzięki czemu produkt skutecznie walczy z suchą skórą na głowie i z łupieżem.

Więcej na temat mocznika można dowiedzieć się w Internecie, na przykład na stronie https://www.biotynox.pl/porady/mocznik-w-pielegnacji-skory-glowy-i-wlosow/. Na rynku dostępne są liczne produkty zawierające ten składnik, ale można kupować go w formie bezzapachowych i bezbarwnych lub białych kryształków po to, aby samodzielnie dodawać jego odpowiednią ilość do szamponów, masek lub odżywek.