29 kwietnia, 2024

E-nowiny

Najnowsze nowinki z kilku branż

Dobrej jakości i świeże pieczywo z piekarni jest najlepsze

Jeśli poszukujemy dobrej jakości pieczywa, powinniśmy wybierać chleb czy bułki wyprodukowane za zakwasie.

Jest ono zdrowsze i łatwiejsze do strawienia. Pieczywo na zakwasie ma również niski indeks glikemiczny i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak, ponieważ bakterie na zakwasie mogą pomóc zmniejszyć tempo trawienia skrobi, dzięki czemu ten chleb jest mniej podatny na duży skok poziomu cukru we krwi. Dodatkowo powoduje uczucie sytości na dłuższy czas, szczególnie jeśli zawiera mąkę razową, żytnią czy pełnoziarnistą. Zakwas można wytwarzać zarówno z mąki pełnoziarnistej, jak i białej. Chociaż każda z nich zapewnia korzyści związane z fermentacją, zakwas pełnoziarnisty ma więcej błonnika, żelaza i innych składników odżywczych. Dobrej jakości i świeże pieczywo z piekarni jest najlepsze

Chleb na zakwasie jest wytwarzany w procesie fermentacji, który poprawia jego strawność, poprawia dostępność niektórych składników odżywczych i obniża poziom cukru we krwi, dlatego takie pieczywo może być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę.

Mąka pełnoziarnista to taka, do której przemiału zachowuje się całe ziarno w stanie nienaruszonym, w tym zarodki, bielmo i otręby. Otręby, które są twardą, zewnętrzną warstwą zbóż, są bogate w błonnik, który reguluje procesy trawienia. Otręby i zarodki zawierają również białko, tłuszcz, witaminy, minerały i korzystne związki roślinne, podczas gdy bielmo to głównie skrobia. Dlatego pełne ziarna, w tym pełnoziarniste pieczywo, mają większą zawartość błonnika i są uważane za bardziej pożywne niż rafinowane ziarna, które zostały przetworzone w celu usunięcia otrąb i zarodków. Pełnoziarniste produkty są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych nowotworów. Należy jednak zauważyć, że wielu producentów oznacza chleb jako pełnoziarnisty, ale dodaje do niego barwniki, jak karmel aby wyglądał zdrowiej, nawet jeśli składa się głównie z rafinowanej mąki białej. Piekarnie w Lublinie nie stosują z swoich wyrobach cukru ani żadnych polepszaczy smaku, wyglądu czy konsystencji pieczywa.